RECOWARE Kft. http://www.recoware.hu
Oldaltérkép

 

 

vissza

 

Hardver és operációs rendszer fejlesztés

 

 

RECOWARE
Számítástechnikai Kutató-fejlesztő Kft.

 

 

 

 

TPA 11/582

A 80-as évek második felében, amikor kezdett a számítógépek alkalmazása természetessé válni a gazdaságban, felébredt a felhasználókban a teljesítményigény. Más nem volt elég, hogy egyáltalán van számítógép, egyre nagyobb teljesítményűt igényeltek.
Ennek gyors kielégítésére kezdődött a TPA 11/580 fejlesztés, - mely nem igényelt különösebb hardver fejlesztést, - csak(?) szoftvert és az ötletet.

A TPA 11/582-nek két különlegessége volt:, ez volt a KFKI első multiprocesszoros számítógépe, a másik az volt, hogy ez nem a DEC fejlesztéseit követte, hanem eredeti KFKI fejlesztés volt ebben a kategóriában. Két szorosan csatolt TPA 11/580 központi egységet tartalmazott közös memóriával. (A TPA 11/580 központi egység teljesen kompatibilis volt a VAX 11/780 központi egységgel, és a TPA 11/580 abban különbözött a DEC 11/782-től, hogy nem multiport memórián keresztül kapcsolódott össze, hanem a közös buszon (SBI) levő memóriával. Ez adta az újdonságát, ilyen megoldást a DEC nem készített el. Az operációs rendszerhez a két processzor közötti ütemező (scheduler) a KFKI fejlesztése volt.

A TPA 11/582 első felhasználója a KFKI MSZKI CAD csoportja volt, majd féléves működés után Pakson a Reaktor Szimulációs Központban került üzembeállításra a két ikerprocesszoros TPA 11/582, melyet multiport memória kapcsolt össze. A számítógép 7*24 órában működött több mint tíz éven keresztül a tréningszimulátor alkalmazásban.